Aşure


Muharrem ayı her mezhep için ayrı bir önem ve mana taşıyan bir aydır. Herkes kendi inanışı doğrultusunda gerek oruç tutmak olsun gerekse Aşure olarak adlandırdığımız geleneksel yemeğimizi pişirmek olsun kendince bir  faailiyetle süsler bu ayı.

Aşure pişirilir ve en yakın komşulardan başlamak üzere herkese dağıtılır… Gerekçesi ne olursa olsun işin özü bence insanlarda, yaşadığımız zamanın bize en fazla unutturduğu PAYLAŞMA duygusunu canlandırmak için nesilden nesile aktarılan, aktarılası bir gelenek. Apartman hayatının üzücü getirisi olarak belki de adını bilmediğimiz, yüzünü görmediğimiz komşulara sunulmuş sıcacık bir paylaşım, tatlı bir merhaba, içten bir gülümsedir AŞURE. Biz annelerimizden böyle gördük ve böyle öğrendik umarım bizlerde kendi çocuklarımıza aktarabiliriz. Pişirmesi ne kadar zor ve külfetli görünsede güzel  planlama yapıp herşeyi doğru zmanlamayla hazır edersek hiç de zor olmadığını göreceksiniz.

İlk aşuremi evlendiğim sene ablamın yardımı ile yapmıştım, bu sene ilk kez kendi başıma yaptım ve hem bence hem de bu işin gurmesi saydığım bazı yiyenlerce lezzet testinden yıldızlı pekiyi ile geçti.

Umarım bu bu bol malzemeli, ağzımızı tatlandıran ve paylaştıkça daha da tatlışan güzel geleneğin güzel yemeği evime, yapan herkesin evine kendisi gibi bereket getirsin…. Aşureyi pişirip dağıttık şimdi sıra kendimce püf noktaları ile tarifini paylaşmakta…. Şimdiden afiyet olsun…

MALZEMELER
500gr buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
3 subardağı şeker (azar azar koyarak damak tadınıza göre azaltıp fazlalaştırabilirsiniz)
yarım litre süt
2 yemek kaşığı bal
150-200gr kuru kayısı
150-200gr kuru sarı üzüm
250 gr kuş üzümü
12-15 adet kuru incir
2 orta bou elma
2 portakal
7-8 adet kuru karanfil

ÜZERİ İÇİN
tarçın
fındık
ceviz
dut kurusu
kuş üzümü
çam fıstığı(dolmalık fıstık)
kuru inçir

YAPILIŞI
Bir gece önceden buğdayı, fasulyeyi, nohutu iyice yıkayıp süzdükten sonra ayrı ayrı tencelere (fasulye ve nohut aynı tencerede olabilir) koyarak bir taşım kaynattıktan sonra ağızları kapalı olarak sabaha kadar bekletelim.

Sabahleyin tencerelerimizdeki malzemeleri süzüp tekrar tencerelere alalım (Buğdayı artık aşurenizi kaynatacağınız tencereye alalım)  ve üzerine 4 paarmak geçecek şekilde  tekrar su ekleyerek yumuşayıncaya kadar kaynatalım… Düdüklü tencere size zamandan ve enerjiden tasarrufta çok fazla yarar sağlar.

Başka bir tencerede kuru incirleri 4 parçaya bölüp az suda koyu renk suyunu atana kadar yaklaşık 5-6 dakika haşlayıp süzelim ve bir kenara ayıralım. Bu işlemi yapmadan incirleri ilave edersek  aşuremiz beyaz değil koyu renkli olur ve bu da  görüntü açısından hoş olmaz.

Karanfillerimizi bir cezveye koyup üzerine su ilave ederek 6-7 dakika kaynatalım ve kenarda beklemeye alalım. Yine renginin beyaz olması için süzdüğümüz karanfil suyunu altını kapatmadan 5 dakika önce ilave edicez.

Malzemeler yumuşayınca nohut ve fasulyeyi süzüp buğdaylarımızın üzerine boşaltalım tüm malzemenin üzerini 4 parmak geçecek şekilde tekrar kaynar su ve SÜTümüzü ilave edelim ( su oranı çok önemli olduğu için diğer malzemeleri ekledikçe kıvamına göre yeniden kaynamış su ilave edebiliriz) Birlikte yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra sırası ile Kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü ve haşlayıp süzdüğümüz incirleri  ilave ederek orta ateşte kaynatmaya devam edelim. ve malzemeler tatlarını suya vermeye başladıktan sonra azar azar damak tadımıza göre tadarak karıştıra karıştıra şekerini ilave edelim.

Aşuremiz istediğimiz kıvama (Hafif akışkan sulu bir muhallebi kıvamı) gelldikten sonra soyup küçük parçalara ayırdığımız elmalarımızı ve portakallarımızı da ilva edip 7-8 dakika daha kaynatalım…

Daha sonra süzüp kenarda beklettiğimiz karanfil suyunu da ilave edip 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıp. Sıcak sıcak kaplarımıza bölüştürelim.

Soğuduktan sonra üzerine önce tarçını serpip daha sonra  fındık ceviz, dut kurusu,kuş üzümü, çam fıstığı(dolmalık fıstık), kuru incir ve nar ile  süsleyelim…

NOT: Aşureniz istediğiniz kıvamdan sulu olduysa yarım su bardağı sütün içinde 2-3 tatlıkaşığı buğday nişastasını sulandırarak istediğiniz kıvama ulaşıncaya kadar azar azar karıştırarak ilave ediniz. Aşureniz istediğinizden koyu kıvamlı olduysa üzerine gerektiği kadar kaynar suyu karıştıra karıştıra ilave edebilirsiniz.. Şeker miktarını  bitiş süresine kadar isteğiniz doğrultusunda ekleyerek arttırabilirsin… Birden çok şeker koymak diğer meyvelerin şekeri de suya geçtikten sonra aşurenin çok tatlı olmasına neden olur… Azar azar ilave etmekle bu durumu önleyebilirsiniz…

2 Yorum to “Aşure”

  1. Bizzat tadan biri olaraktan enfes olmuş diyorum.. Ellerine sağlık.

  2. Afiyet olsun, oğlana enerji, kıza can olsun, kan olsun:-)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: